Let op! De wisseling naar zomertijd heeft invloed op je planning! Lees het hier!

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart gaat de zomertijd in. Een uur langer licht ‘s avonds is fijn, maar het heeft ook nadelen. Want naast dat je zelf die nacht een uur minder lang kunt slapen, heeft dit eventueel ook gevolgen voor de personeelsplanning door regels in de Arbeidstijdenwet (ATW) over rusttijden.

Wat is de impact?

De klok gaat een uur vooruit, dus je medewerkers hebben een uur minder rust. Dit kan invloed hebben op de planning als de medewerkers strak op rusttijden zijn ingeroosterd. Er zal dan een melding verschijnen wanneer je het rooster wilt publiceren, waarin staat dat je niet voldoet aan de ATW-regels. Om te voldoen aan de ATW-regels, zullen de werktijden van de betreffende medewerkers moeten worden aangepast.

Wat zijn de ATW-regels rondom rusttijden ook alweer?

Medewerkers van 13 en 14 jaar oud

Medewerkers van 13 of 14 jaar oud krijgen in schoolweken, weekenden en vakanties minimaal 14 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 19.00 en 7.00

Medewerkers van 15 jaar oud

Medewerkers van 15 jaar oud krijgen in schoolweken minimaal 12 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 19.00 en 7.00. In schoolvakanties krijgen zij minimaal 12 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 21.00 en 7.00.

Medewerkers van 16 en 17 jaar oud

Medewerkers van 16 of 17 jaar oud krijgen minimaal 12 uur onafgebroken rust en werken niet tussen 21.00 en 6.00.

Medewerkers van 18 jaar en ouder

Medewerkers van 18 jaar of ouder krijgen tussen twee shifts minimaal 11 uur rust, wat eens per week verkort mag worden tot 8 uur.


PMT Personeelstool helpdesk

Op deze help pagina van PMT maken we je wegwijs met onze PMT personeelstool. Binnen dit helpcenter geven we support met helpartikelen voor alle medewerkers, managers en ondernemers. Voor medewerkers is de uitleg over Mijn Rooster en Mijn Beschikbaarheid belangrijk. Ook is er uitleg te vinden over inloggen in PMT en over de PMT app.


Wil je inloggen in de PMT App?

Inloggen doe je met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bij sommige winkels kun je inloggen via een link in de personeelsportal. Heb je de app nog nooit gebruikt? Vraag dan aan je leidinggevende om je aan te melden voor de app. Je ontvangt dan een mail met een activatielink of een QR code. In dit artikel op onze help site geven we verdere uitleg over de PMT App als je er niet uitkomt.