Schooltijd, reistijd en de ATW. Hoe zat het ook alweer? Klik hier!

Schooltijd, reistijd en de ATW. Hoe zat het ook alweer?

Wij krijgen vragen van gebruikers binnen over schooltijd, reistijd en hoe dit meegenomen wordt in PMT. Daarom geven we jullie graag wat meer uitleg.

Hoe zat het ook alweer?

In de Arbeidstijdenwet (ATW) zijn regels opgesteld hoeveel minderjarige medewerkers mogen werken op dagen dat zij naar school gaan. Die regels houden in:

• 13 en 14 jarigen mogen niet werken op schooldagen.
  • 15 jarigen mogen maximaal 2 uur werken op schooldagen.
  • 16 en 17 jarigen mogen in totaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken, waarbij schooltijd ook geldt als werktijd.

Hoe berekent PMT de schooltijd?

In PMT kunnen je medewerkers in hun beschikbaarheid aangeven wanneer ze naar school gaan en wat hun reistijd is. Voor de toetsing van de ATW regels is alleen de schooltijd van belang, dus alleen de schooltijd wordt daarbij meegenomen. Als je een van deze regels overtreedt, kun je meldingen als deze krijgen:

Hoe zit het dan met de reistijd?

In Planning Maken zie je de totale onbeschikbaarheid door school, dus inclusief reistijd. Deze reistijd wordt dus niet meegenomen in de ATW-toetsing. Wil je zien wat de school- en reistijd is van je medewerker? Kijk dan bij Beschikbaarheid Medewerker. Daar ziet het er als volgt uit: