WAB rapportage

Onder ‘Rapporten’ ->'Winkel' -> ‘Rapportage uren’ vind je de WAB rapportage. Deze rapportage geeft je een overzicht van alle belangrijke informatie om goed te kunnen sturen op de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

De WAB rapportage geeft je een overzicht van de WAB tellers uit Planning maken, om zo in één overzicht te zien of er goed wordt gestuurd op de lage WW-premie. In de rapportage kun je ook terugvinden welke oproepkrachten je een aanbod van vaste uren moet doen.

Wil je meer weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)? Lees dan de bijgevoegde samenvatting onderaan deze pagina.

In de WAB rapportage zijn verschillende kolommen terug te zien. Hieronder leggen we je eerst uit welke informatie je in deze kolommen kunt terugvinden.

• Medewerker: In deze kolom staan de namen van alle medewerkers weergeven. In het veld ‘Filter op naam’ kun je direct zoeken naar medewerkers door een zoekterm in te voeren.
  • Oproep: Deze kolom geeft aan of de medewerker onder oproepovereenkomst werkt. PMT kijkt voor het vullen van deze kolom naar de contracteigenschap ‘Oproepovereenkomst’ in de medewerkergegevens.
  • Onbepaalde tijd - schriftelijk: Deze kolom geeft aan of een medewerker onder een contract voor onbepaalde tijd werkt. PMT kijkt hiervoor naar de contracteigenschap ‘Onbepaalde tijd -schriftelijk’.
  • Type contract: In deze kolom wordt het type contract van de medewerker getoond. PMT kijkt hiervoor naar de contracteigenschap ‘Type contract’.
  • Contract uren: Hier staan de contract uren van de medewerker weergegeven. PMT vult deze kolom op basis van de contracteigenschap ‘Contract uren’.
  • Max: In deze kolom wordt het maximaal aantal te plannen uren in de geselecteerde periode getoond.
  • Gepland: In deze kolom wordt het aantal ingeplande uren in de geselecteerde periode getoond.
  • Percentage: Deze kolom toont het aantal geplande uren/maximaal in te plannen uren in (in procenten).
  • Verschil: Deze kolom toont het verschil tussen het aantal maximaal in te plannen uren en het aantal ingeplande uren. Een negatief getal betekent dat het aantal ingeplande uren hoger is dan het aantal maximaal in te plannen uren.
  • Wekelijks gemiddelde uren: Hier wordt het wekelijks gemiddeld aantal uren over het afgelopen jaar getoond.
  • Oproep sinds: In deze kolom wordt getoond of de medewerker sinds een jaar voorafgaand aan de geselecteerde periode onder oproepovereenkomst werkt of niet.

Let op! PMT toont in de WAB rapportage de contract eigenschappen waaronder de medewerker aan het begin van de periode werkte. In de WAB wordt namelijk naar de contract eigenschappen bij aanvang van de periode gekeken.

WW-premiedifferentiatie

Eén van de wijzigingen die is doorgevoerd in de WAB is de bepaling van de WW-premiedifferentiatie. De WAB kent enkele uitzonderingen die in aanmerking komen voor de lage WW-premiedifferentiatie:

• Medewerkers onder de 21 jaar die minder dan 48 uur per 4 weken of 52 uur per maand verloond worden.
  • Medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd met een vaste uren omvang (<35 uur) die in één kalenderjaar niet meer dan 130% uren verloond krijgen dan voor dat jaar contractueel is vastgelegd.

Voor deze twee groepen medewerkers wordt in ‘Planning maken’ een WAB-teller getoond. Deze helpt de planner met het sturen op de lage WW-premie. In de WAB rapportage geven we een overzicht van al deze WAB-tellers. Zo kun je in één overzicht zien of jouw planners goed sturen op de lage WW-premie.

Om te beginnen selecteer je eerst een periode waarover je de WAB rapportage wilt zien. Vervolgens kun je het overzicht raadplegen om te kijken welke medewerkers binnen en buiten de lage WW-premie vallen.

In bovenstaand voorbeeld tonen we een medewerker met een leeftijd onder de 21 jaar die in aanmerking komt voor de lage WW-premie. Voorwaarde is dat de medewerker binnen de grens van 48 verloonde uren per periode blijft.

Het maximaal aantal in te plannen uren is in de WAB-teller voor deze medewerkers ingericht op 40 uur. Hierin is rekening gehouden met de ATV en Snipperdagopbouw die wordt uitbetaald in het all-in loon van de medewerker. Deze opbouw telt namelijk ook mee in de berekening voor de verloonde uren.

Medewerker Bridget is in de geselecteerde periode 32:30 uur ingepland. Om binnen de lage WW-premiedifferentiatie te blijven mag de medewerker dus nog 07:30 uur worden ingepland.

Vastklikmoment

Een andere wijziging welke staat opgenomen in de WAB is het vastklikmoment. Dit is het moment waarop een medewerker voor een periode van een jaar onder oproepovereenkomst werkt. De werkgever is op dat moment verplicht de medewerker een contract met vaste urenomvang aan te bieden. Het aantal uren dat moet worden aangeboden is het gemiddeld aantal uren over de afgelopen 12 maanden.

Deze informatie is terug te vinden in de WAB rapportage. Hieronder leggen we uit hoe je deze informatie uit de WAB rapportage kunt aflezen.

Om te beginnen selecteer je eerst de huidige periode. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat PMT de juiste data toont over het afgelopen jaar. Wil je weten welke medewerkers je in de vorige periode een aanbod voor vaste uren had moeten doen? Dan selecteer je uiteraard de voorgaande periode.

Nadat je de juiste periode hebt geselecteerd, is het belangrijk om de WAB rapportage te filteren op de medewerkers die op het moment onder oproepovereenkomst werken. Hiervoor zet je het vinkje in de kolom Oproep aan. Omdat we terug willen zien welke medewerkers voor een periode van een jaar onder oproepovereenkomst werken, zetten we ook het vinkje in de kolom Oproep sinds aan.

In de WAB rapportage hebben we nu een overzicht van alle medewerkers die voor een periode van een jaar onder oproepovereenkomst werken en dus een aanbod voor vaste uren moet krijgen. De kolom Wekelijks gemiddelde uren toont het gemiddeld aantal uren over het afgelopen jaar.

In bovenstaand voorbeeld zien we dat de medewerker gemiddeld 08:20 uur per week heeft gewerkt over het afgelopen jaar. Op basis van deze gegevens zou je de medewerker een aanbod doen van acht contract uren.