Weekplan met normering uit Workloadplanner (WLP)

Op de pagina Weekplan bepaal je de opdracht die meegegeven wordt aan de planners. Na het vrijgeven van de week weten de planners welke omzet verwacht wordt en met welke uren- en kostennorm ze moeten plannen. 

De pagina is opgedeeld in 4 stappen die hieronder verder beschreven worden. Je kan deze stappen gebruiken om er zeker van te zijn dat je alle onderdelen hebt beoordeeld om de week zo goed mogelijk vrij te geven.

Weekstatus

Helemaal bovenaan is de status van de week te zien. Een conceptweek is een week die nog niet vrijgegeven is. PMT laat ook zien of er al een keer wijzigingen opgeslagen zijn. 

Doorloop eerst alle stappen van het weekplan alvorens je op de knop Week vrijgeven drukt. 

Stap 1: Week details 

De openings- en bedrijfstijden worden overgenomen van de pagina 'Standaard tijden' en kunnen indien gewenst worden aangepast voor de betreffende week. Het is het niet mogelijk om tijden in kwartieren in te voeren; halve uren zijn het minimum.

Als de winkel in de betreffende week een dag gesloten is, kan deze dag aangevinkt worden als gesloten dag. Na bevestiging worden alle activiteiten en omzet voor deze dag op 0 gezet. De omzet van deze dag wordt van de totale winkelomzet afgehaald. 

Het is mogelijk om voor de betreffende week een karakteristiek in te voeren. Door dit te doen, kan op een later moment de omzetrealisatie van deze week herladen worden in een nieuw vrij te geven week. Een karakteristiek toevoegen kan overigens ook voor een week die al gesloten is.  

Je kan een week ook uitsluiten van de gemiddelde berekening. Als je bijvoorbeeld een aantal dagen dicht bent door verbouwing, kan je de week uitsluiten. Hierdoor zal deze week niet worden meegenomen in de berekening van de omzetprognose van nog vrij te geven weken.

Bij een week met een feestdag wordt een gele balk getoond met een advies om de WLP2 patronen te controleren. Bij stap 3 wordt duidelijk waarom deze balk getoond wordt. 

Stap 2: Week prognose

De weekprognose wordt standaard ingeladen op basis van een 4-wekelijks gemiddelde. Dit geldt voor omzet, items uit en klanten. Indien je ook de percentages per afdeling per dag wilt weten, klik dan op het icoon rechtsboven de week prognose. Hiermee kun je het tonen van percentages aan- en uitzetten. Door op het pijltje te klikken naast de afdeling of subafdeling kan deze in- of uitgeklapt worden.

Door op het icoon te klikken, kun je de referentieweken aanpassen. Je kunt kiezen uit de laatste 8 weken, of weken waarvoor een karakteristiek is ingevuld. De vinkjes die er standaard staan bij de weken, zijn tevens de weken waarop de gemiddelde berekening gebaseerd is.

Aanpassingen in de weekomzet kunnen op meerdere manieren worden gedaan:

  • Aanpassen van de totaal winkelomzet
  • Aanpassen van de totaal omzet per dag
  • Aanpassen van de totaal omzet van een afdeling
  • Aanpassen van de afdelingsomzet op een dag
  • Aanpassen van de totaal subafdelingsomzet
  • Aanpassen van de subafdelingsomzet per dag

In alle gevallen wordt het automatisch doorgerekend naar de totale winkelomzet, de totale afdelingsomzet, de totale subafdelingsomzet en de omzet per dag. 

Stap 3: WLP normverdeling instellingen (patronen)

Deze stap is verplaatst naar de vernieuwde Werklast pagina. Klik hier om door te gaan naar de uitleg over deze pagina.

Stap 4: Weekbegroting

Wanneer er in het weekplan nog geen wijzigingen zijn gedaan, is de weekbegroting nog niet zichtbaar en zal er eerst op "Haal norm uren op" moeten worden geklikt. 

Nadat de uren norm is opgehaald, zal de weekbegroting worden gevuld. Naast de omzet is dan ook de norm voor Productiviteit, Uren, LPGU, Loonsom en Loonkosten gevuld. Dit is de basis waarop de afdelingsmanagers de planning kunnen maken.

Als er wijzigingen in eerder opgeslagen weken worden gedaan, zal de normering handmatig opgehaald moeten worden, door op de knop "Haal norm uren op" geklikt worden.

Let op: Vanuit het jaarplan wordt het loonkostenpercentage gebruikt om bovenstaande loonsom te berekenen. Zorg er dus voor dat je het jaarplan goed invult!

Toon begroting
Er is een winkeloptie, waarbij het mogelijk is om het budget per afdeling te tonen in de week begroting. Indien deze winkeloptie aan staat dan heeft elke afdeling een extra rij "B" met de budget waarden uit de Jaarplan pagina.

Overzicht per proces
Het is op de weekplan pagina mogelijk om per proces in te zien wat de uren, LPGU en loonsom is.

Per proces wordt het aantal uren, LPGU en loonsom voor deze hele week getoond. 

Toevoegen van normuren 
Afhankelijk van de configuratie is het mogelijk om vanuit PMT aanpassingen te doen in WLP. Er komt dan per afdeling een proces (winkelspecifiek) bij dat extra uren bovenop de urennorm geeft. 

Let op: De notering van normuren is HH:MM (dus 00:00, 10:00, 120:00).

Dit aantal uren komt dan iedere week terug totdat het weer aangepast wordt. 

PMT Personeelstool helpdesk

Op deze help pagina van PMT maken we je wegwijs met onze PMT personeelstool. Binnen dit helpcenter geven we support met helpartikelen voor alle medewerkers, managers en ondernemers. Voor medewerkers is de uitleg over Mijn Rooster en Mijn Beschikbaarheid belangrijk. Ook is er uitleg te vinden over inloggen in PMT en over de PMT app.


Wil je inloggen in de PMT App?

Inloggen doe je met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bij sommige winkels kun je inloggen via een link in de personeelsportal. Heb je de app nog nooit gebruikt? Vraag dan aan je leidinggevende om je aan te melden voor de app. Je ontvangt dan een mail met een activatielink of een QR code. In dit artikel op onze help site geven we verdere uitleg over de PMT App als je er niet uitkomt.