Hoe houdt PMT rekening met feestdagen?

1. Standaard rooster

Indien er sprake is van een feestdag, laadt PMT het standaard rooster van de medewerkers niet in. Mocht u toch open zijn op een feestdag, dan is er sprake van een toeslag van 100% voor alle medewerker. Daarbij gaat PMT ervan uit dat er een aangepaste bezetting wordt ingepland. Vaste (duurdere) medewerkers zullen niet of minder worden ingezet.

Let op! Er bestaat een winkeloptie "standaard rooster inladen op feestdagen". Wanneer deze winkeloptie aan staat, worden de standaard roosters wel ingeladen op feestdagen. Neem hiervoor contact op met onze supportafdeling.

2. Toeslag op basis van CAO

Ook de CAO gaat ervan uit dat de medewerkers vrij zijn. Volgens de CAO krijgen medewerkers die vast werken op deze dag een feestdagboeking. Deze boeking verantwoordt de uren die de medewerker standaard werkt op deze dag. Hoe de feestdagboeking berekend wordt is afhankelijk van de cao van de medewerker. Kijk op de website van de FNV voor de meest recente CAO voor jouw sector. Indien een medewerker werkt op een feestdag is er vaak sprake van een extra toeslag. Deze toeslag verschilt per cao. De toeslagregels voor feestdagen kunt u terugvinden op de cao instellingen pagina. PMT kan dus cao-specifiek de feestdagentoeslag en feestdag boeking toepassen.

3. Moment van berekenen

De feestdaguren worden op de volgende momenten berekend in PMT: tijdens vrijgeven van week (voor de gehele winkel), na het sluiten van week (voor de gehele winkel) of na het wijzigen van een contract van een medewerker (voor alleen die medewerker).

4. Planning maken

Op de pagina Planning maken, voorafgaand aan de controle tijdregistratie, wordt ook rekening gehouden met door te betalen feestdaguren. Er is een nieuwe rij in het rooster van de medewerker met niet productieve uren (onder de rij Opm. te herkennen aan 'Niet-pro.'):

Wanneer er sprake is van een feestdag boeking wordt deze getoond in deze rij met de waarde van de boeking gevolgd door de afkorting van de looncode. In dit voorbeeld is dat 7:29 F 66.

5. Nog geen 12 weken actief met PMT

PMT neemt dus veel werk uit handen. Op basis van de geldende CAO regels worden de feestdagreserveringen volledig automatisch bepaald, weggezet een weergegeven. De voorwaarde is wel dat u reeds 12 weken volledig actief bent met PMT. Indien dit niet het geval is, heeft PMT niet de benodigde gegevens om de juiste waardes te berekenen. U kunt de feestdaguren in deze situatie handmatig boeken tijdens de controle tijdregistratie.