Instelmogelijkheden voor kloktijden

Als je PMT gebruikt via een formule of organisatie, dan zijn de instellingen afgestemd met de organisatie. Voor verdere informatie kun je dan je contactpersoon binnen de organisatie benaderen.

Dit artikel gaat over de manier waarop PMT omgaat met de kloktijden die ontvangen worden vanuit de kloktijdenmaatschappij. Het is aan te raden om eerst het artikel te lezen over het gebruik van de kloktijdenpagina, voordat je dit artikel verder leest.

De instellingen voor de kloktijdenpagina kunnen op de achtergrond door onze supportafdeling gewijzigd worden. Als je meer wil weten over de huidige instellingen in jouw PMT, stuur dan een melding in via ons klantportaal.

De weergave van de voorgestelde realisatie

Er zijn 3 manieren om de realisatieregel op de kloktijden pagina te tonen.

1. Individuele kloktijden

De begin- en eindtijd per afdeling worden in aparte regels getoond. In het bovenstaande voorbeeld zie je een begin- en eindtijd op bakkerij voor de pauze en na de pauze.

2. Geaggregeerde kloktijden

De realisatie wordt in één regel weergegeven. Hierbij wordt het begin van de dag, het einde van de dag en de pauzetijd per afdeling getoond. Hierboven zie je dat er in totaal van 8:45u tot 14:00u is gewerkt met daarin 13 minuten pauze.

3. Rooster

De voorgestelde realisatie is hetzelfde.

Afronden kloktijden

Er zijn meerdere mogelijkheden om afronden van kloktijden in te stellen. Op basis van  deze instellingen wordt er een voorstel voor een realisatie gedaan. Indien je de instellingen voor de afronding wilt wijzigingen, dan kun je altijd een ticket insturen via het Klantportaal. De onderstaande instellingen zijn mogelijk.

1. Afronden kloktijden vroeger dan de start van het rooster

Hiermee bepaalt PMT hoe de starttijd afgerond moet worden wanneer een medewerker eerder klokt dan de start van het rooster.

De gekozen optie bepaalt hoe ver voor de starttijd van het rooster, PMT de starttijd van het rooster moet gebruiken in plaats van de geklokte tijd. Er wordt dan dus niet gekeken naar Afronden starttijd (instelling 2).

Deze regel wordt niet toegepast als de medewerker later klokt dan de start roostertijd.

Opties:

• geen afronding (regel niet toepassen; Afronden startijd wordt altijd gebruikt)
  • 15 minuten
  • 30 minuten
  • 60 minuten
  •

2. Afronden starttijd

Hiermee stel je in wat PMT moet doen met de eerste kloktijd van een dienst.

Opties:

• Niet afronden; de kloktijd wordt overgenomen
  • Naar boven afronden op 5 minuten
  • Naar boven afronden op 15 minuten (standaardinstelling)

3. Afronden stoptijd
 Bij de laatste kloktijd van een dienst kan ingesteld worden dat standaard naar beneden afgerond wordt, of dat er wordt afgerond naar de dichtstbijzijnde waarde.

Opties:

• Niet afronden; de kloktijd wordt overgenomen
  • Afronden op 5 minuten (eventueel alleen naar beneden)
  • Afronden op 10 minuten (eventueel alleen naar beneden)
  • Afronden op 15 minuten (eventueel alleen naar beneden)

4. Afronden pauzetijd

De totale pauzetijd wordt hiermee beïnvloed. De afronding kan ingesteld worden naar boven, of naar de dichtstbijzijnde waarde.

• Niet afronden; het exacte aantal minuten wordt overgenomen
  • Afronden op 5 minuten (eventueel alleen naar boven)
  • Afronden op 10 minuten (eventueel alleen naar boven)
  • Afronden op 15 minuten (eventueel alleen naar boven)

5. Afronden bij wisselen van afdeling

Als er op meerdere afdelingen wordt geklokt, kun je hiermee de eindtijd op de ene afdeling en de begintijd op de volgende afdeling afronden.

Opties:

• Geen afronding
  • Afronden op 5 minuten
  • Afronden op 10 minuten
  • Afronden op 15 minuten

Marge afwijking

In het artikel over de kloktijdenpagina wordt uitgelegd dat PMT de kloktijden automatisch een status geeft om het controleren van de tijden eenvoudiger te maken. PMT vergelijkt hierbij de oorspronkelijke roostertijden met de voorgestelde realisatie en geeft met kleuren aan wanneer hier een afwijking in zit. Het is mogelijk om een marge in te stellen waarmee de voorgestelde realisatie mag afwijken van het rooster. Hiermee kan je dus sturen met welke marge alsnog de status op groen (goedgekeurd) krijgen.

Dit kan ingevoerd worden voor de start-, pauze- en/of eindtijd in minuten. Standaard staat de marge niet ingesteld.

Minimaal uren tussen continudienst

Met deze instelling bepaal je hoeveel uur er minimaal tussen het uitklokken en inklokken moet zitten opdat PMT het ziet als twee afzonderlijke diensten in plaats van één shift met een pauzetijd ertussen.

Standaard staat dit ingesteld op 2 uur. Dit betekent dus dat een medewerker maximaal tot 2 uur pauze kan klokken totdat PMT de tijd ertussen niet meer als pauze zal beschouwen, maar als de periode tussen twee diensten.

Geen pauzetijden klokken toestaan

Als deze optie aanstaat wordt -wanneer er door de medewerker geen pauze wordt geklokt- automatisch de pauzetijd van het rooster overgenomen. Hierdoor hoeft er door de planner geen controle meer te worden gedaan op kloktijden wanneer de medewerker vergeten is om in-en uit te klokken voor de pauze.