Instelmogelijkheden voor de berekening van ziekte uren

Er zijn er meerdere manieren waarop ziekte uren berekend kunnen worden. Daarom zijn er verschillende configuraties mogelijk in PMT. Dit artikel beschrijft de verschillende configuraties die op de achtergrond mogelijk zijn. Als je wilt weten hoe de instellingen zijn voor jouw winkel, stuur dan een melding in via ons klantportaal. Dit artikel gaat niet in op het boeken van ziekte in PMT. Dat proces wordt beschreven in dit artikel.

Bij de instelmogelijkheden voor de berekening van ziekte uren wordt onderscheid gemaakt tussen vrijgegeven en niet vrijgegeven weken. Het is mogelijk om in vrijgegeven weken een andere berekening toe te passen dan in niet vrijgegeven weken.

Ziekte uren wanneer de week niet is vrijgegeven

Het is mogelijk om te kiezen uit de volgende instelmogelijkheden:

• Periode gemiddelde op basis van N (aantal) weken
  • N (aantal) weeks gemiddelde op basis van alleen gewerkte uren
  • Standaard rooster uren

Ziekte uren wanneer de week wel is vrijgegeven

Het is mogelijk om te kiezen uit de volgende instelmogelijkheden:

• Ingeroosterde uren
  • Periode gemiddelde op basis van N (aantal) weken
  • Standaard rooster uren

Daarnaast kan er nog gekozen worden voor een alternatieve berekening van ziekte uren voor hulpkrachten.

Alternatieve berekening ziekte uren hulpkrachten

• Geen
  • Ingeroosterde uren
  • Periode gemiddelde op basis van N (aantal) weken
  • N (aantal) weeks gemiddelde op basis van alleen gewerkte uren
  • Standaard rooster uren

Wat betekenen deze opties voor de daadwerkelijke berekening?

Worden ziekte uren berekend op basis van een periode gemiddelde, dan wordt er gekeken naar de periode voorafgaand aan de ziekte dag. Het gemiddelde aantal uur dat de medewerker op deze dag aan ziekte en/of gewerkte uren had staan, is het aantal ziekte-uren dat wordt geboekt.

Bij het volgen van een N (aantal weeks gemiddelde op basis van de gewerkte uren) worden alleen de gewerkte uren meegenomen in de berekening van de ziekte-uren. Werkt de medewerker gewoonlijk op de maandag van 12:00 tot 17:00, en is dat in de voorgaande weken ook telkens het geval geweest, dan wordt er 5 uur ziekte geboekt op de maandag.

Bij het volgen van de ingeroosterde uren worden deze uren geboekt als ziekte uren. Daarom is het van belang dat het rooster van de medewerker niet wordt verwijderd als de medewerker ziek wordt gemeld in het systeem.

Bij het kiezen van de standaard rooster uren als instelmogelijkheid worden de standaard rooster uren geboekt als ziekte uren. Gebruik je deze instelmogelijkheid dan is het van belang dat voor alle medewerkers het standaard rooster is ingevoerd in PMT en dat ook wordt bijgehouden.

Ziekte uren naar contracturen

Bovenop de beschreven instelmogelijkheden, kent PMT ook een optie om de geboekte ziekte uren in een bepaalde week voor alle medewerkers op te hogen zodat de medewerker uitkomt op de contracturen. Kies je voor deze optie, dan komt er bij de weekafsluiting een knop beschikbaar waarmee je dit desgewenst kunt toepassen.

De ziekteuren worden opgehoogd wanneer er ziekte uren geboekt staan in het rooster van de medewerker. Wanneer er ook productieve uren geboekt staan bij de medewerker, zullen de ziekte uren niet worden aangevuld tot contracturen.