Schooltijd, reistijd en de ATW. Hoe zat het ook alweer?

Wij krijgen vragen van gebruikers binnen over schooltijd, reistijd en hoe dit meegenomen wordt in PMT. Daarom geven we jullie graag wat meer uitleg.

Hoe zat het ook alweer?

In de Arbeidstijdenwet (ATW) zijn regels opgesteld hoeveel minderjarige medewerkers mogen werken op dagen dat zij naar school gaan. Die regels houden in:

  • 13 en 14 jarigen mogen niet werken op schooldagen.
  • 15 jarigen mogen maximaal 2 uur werken op schooldagen. 
  • 16 en 17 jarigen mogen in totaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken, waarbij schooltijd ook geldt als werktijd.

Hoe berekent PMT de schooltijd?

In PMT kunnen je medewerkers in hun beschikbaarheid aangeven wanneer ze naar school gaan en wat hun reistijd is. Voor de toetsing van de ATW regels is alleen de schooltijd van belang, dus alleen de schooltijd wordt daarbij meegenomen. Als je een van deze regels overtreedt, kun je meldingen als deze krijgen:

Hoe zit het dan met de reistijd?

In Planning Maken zie je de totale onbeschikbaarheid door school, dus inclusief reistijd. Deze reistijd wordt dus niet meegenomen in de ATW-toetsing. Wil je zien wat de school- en reistijd is van je medewerker? Kijk dan bij Beschikbaarheid Medewerker. Daar ziet het er als volgt uit:

PMT Personeelstool helpdesk

Op deze help pagina van PMT maken we je wegwijs met onze PMT personeelstool. Binnen dit helpcenter geven we support met helpartikelen voor alle medewerkers, managers en ondernemers. Voor medewerkers is de uitleg over Mijn Rooster en Mijn Beschikbaarheid belangrijk. Ook is er uitleg te vinden over inloggen in PMT en over de PMT app.


Wil je inloggen in de PMT App?

Inloggen doe je met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bij sommige winkels kun je inloggen via een link in de personeelsportal. Heb je de app nog nooit gebruikt? Vraag dan aan je leidinggevende om je aan te melden voor de app. Je ontvangt dan een mail met een activatielink of een QR code. In dit artikel op onze help site geven we verdere uitleg over de PMT App als je er niet uitkomt.