Uren toevoegen en corrigeren

Hier vind je meer uitleg over het toevoegen en corrigeren van gewerkte uren. Ook staat hier uitgelegd hoe het Week Sluiten werkt.

Overzichtspagina en Controle
Bij het openen van de pagina, zie je per medewerker de contracturen, geplande uren, gewerkte uren, ziekte en eventueel verlof staan. Ook zie je eventuele toeslagen en compensaties staan, gebaseerd op daadwerkelijk gewerkte uren. Als de uren van de medewerker kloppen, dan kun je op Gecontroleerd klikken, zodat je kunt zien welke medewerkers je al gecontroleerd hebt. Wil je de details van een medewerker bekijken of uren bewerken? Dan open je de detailweergave.

Detailweergave
Als je op een medewerker klikt, krijg je de detailweergave te zien. Hier kun je de uren bewerken en zie je dagopmerkingen van een medewerker. Je kunt via de detailweergave wijzigingen aanbrengen in de gerealiseerde uren, correcties toevoegen voor ATV/TVT/Verlofuren. Ook kun je (in sommige gevallen) wijzigingen aanbrengen in de lengte of het type van gegenereerde toeslagen of compensaties.

Alle medewerkers openklappen
Als je van alle medewerkers de detailweergave wilt zien, kun je deze openklappen door op deze knop te drukken:

Afbeelding met tekst, schermopname, lijn, nummer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Toevoegen productieve of niet-productieve uren

Voor het toevoegen van productieve of niet productieve uren, ga je met de muis naar de dag waarop deze uren ingevuld moeten worden. Wat het onderscheid is tussen productieve en niet-productieve uren, kun je hier lezen.
De uren kun je in onderstaand scherm invullen. Dit scherm krijg je te zien als je op het plusteken, dan wel in het vakje klikt waar de uren moeten komen.

Afbeelding met tekst, schermopname, nummer, software

Automatisch gegenereerde beschrijving

Correctie TVT, ATV of vakantie-uren
Wanneer je een correctie wilt doen voor TVT, ATV of vakantie-uren, klik je in het detailoverzicht in het vakje voor correctie-uren op de desbetreffende dag. Er verschijnt dan onderstaande pop-up in het scherm. Per type uren heb je vier opties: uitbetalen, inhouden, plus correctie en min correctie. Hier vul je dus altijd een positief getal in. De PMT Code bepaalt of de uren erbij of eraf gaan. PMT past hierbij ook automatisch de juiste looncode toe. Als je de juiste correctie-uren hebt ingevuld, klik je op Opslaan.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, ontwerp

Automatisch gegenereerde beschrijving

Toeslagen en compensaties
Toeslagen en compensaties worden automatisch gegenereerd, soms kun je de lengte bewerken en soms kun je het type toeslag bewerken. Niet alle toeslagen zijn te bewerken. Bij toeslagen die te bewerken zijn, heeft de tekst een blauwe kleur. Overige toeslagen kun je dus niet bewerken.
Bij compensaties kun je nooit de duur aanpassen, maar alleen het type.

Uren gecontroleerd en week sluiten

Voordat je een week kunt sluiten moeten alle meldingen met een rood uitroepteken verholpen zijn en moet je naar de overige meldingen gekeken hebben. Deze meldingen vind je onder de Weekstatus. Je kunt de volgende meldingen zien:

Geel uitroepteken: Dit is een waarschuwing. De CAO regel wordt getoond zodra u met uw muis over het uitroepteken zweeft. De week kan nog wel worden gesloten.

Rood uitroepteken: Dit betekent dat deze CAO regel verplicht is. De uren zoals ze nu verwerkt zijn, voldoen niet aan een CAO regel. Deze waarschuwingen moet je eerst oplossen. In sommige gevallen kan de week dan ook niet worden gesloten

Grijs Uitroepteken: Een contract of dienstverband loopt binnenkort af.

Gecontroleerd

Nadat je de uren van een medewerker gecontroleerd hebt, vink je het vakje Gecontroleerd aan. Hierdoor weet je voor jezelf dat je deze medewerker niet meer hoeft te controleren.

Week sluiten
Als je alle uren hebt gecontroleerd, kun je de week sluiten. Er kunnen dan geen wijzigingen meer worden aangebracht en de geboekte uren kunnen verloond worden.

Exporteren

Als je de gegevens wilt downloaden om deze eventueel te delen met je HRM partner, klik je op Exporteren. In het bestand dat je exporteert staan alle boekingen van de periode, week of maand (afhankelijk van winkel instellingen) die je wilt exporteren. Exporteren vind je rechts naast Week sluiten (zie onderstaande afbeelding), in de rechterbovenhoek van het scherm.

Gesloten week heropenen?

Het kan weleens gebeuren dat je wijzigingen aan wilt brengen in een week die al gesloten is. Gelukkig kun je deze week nog heropenen. Een week kan alleen heropend worden als deze de status Gesloten heeft en er geen toekomstige weken nog gesloten zijn. Meer informatie over het heropenen van weken en hoe dit moet, kun je in dit artikel lezen.