WAB-teller 130% regeling

In relatie tot de WAB zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan PMT. We geven in dit artikel een verdere uitleg over de WAB-teller voor medewerkers met een vaste urenomvang en een contract voor onbepaalde tijd. Deze medewerkers dienen binnen één kalenderjaar onder de 130% verloonde uren ten opzichte van hun contract uren te blijven, om in aanmerking te komen voor de lage WW-premie.

Wil je meer weten over de WAB-teller voor oproepovereenkomsten? Klik dan hier.

WAB-teller in ‘Planning maken’
Voor de WAB kan het zijn dat bepaalde medewerkers binnen een maximaal aantal uur per periode moeten blijven voor de lage WW-premie. Voor deze medewerkers is een teller ingericht die de planner helpt om hierop te sturen. De WAB-teller ziet er als volgt uit:

  

Bovenstaand voorbeeld laat zien dat de teller voor de WAB te onderscheiden is door de oranje letters en cijfers . Ook wordt de teller gekenmerkt met het label ‘WAB’.

De waardes in de teller geven het volgende aan:

  • De eerste waarde is: Contracturen per periode (standaard gelijk aan 4x contracturen)
  • Tweede waarde is: Geplande uren in de betreffende periode
  • Derde waarde is: tweede waarde/ eerste waarde in Procenten (afgerond op hele getallen)

Deze WAB-teller is ingericht voor medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd én een vaste urenomvang. Wanneer deze groep medewerkers binnen één kalenderjaar 30% of meer uren verloond krijgt dan contractueel voor dat jaar is overeengekomen, wordt met terugwerkende kracht de hoge WW-premie geheven. Blijven zij onder deze urennorm, dan geldt voor hen de lage WW-premie. Uitzondering is de situatie waarin 35 of meer uren per week zijn overeengekomen, deze groep medewerkers valt standaard in de lage WW-premie.

CAO-melding
Er is een nieuwe bedrijfsregel toegevoegd die een melding geeft wanneer een medewerker boven de 130% geplande uren ten opzichte van zijn contracturen per periode uitkomt. Deze melding wordt enkel getoond voor medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd én een vaste urenomvang.


Naast een waarschuwende (gele) CAO-melding is het ook mogelijk om in de winkel CAO-instellingen een blokkerende (rode) CAO-melding in te richten.
 

Melding bij het versturen van de planning
Wanneer de planning definitief wordt gemaakt door in ‘Planning maken’ op de knop Publiceren te klikken, wordt er een melding getoond wanneer er medewerkers in de huidige periode boven de 130% uitkomen. Deze melding ziet er als volgt uit:

Door op de knop Annuleren te klikken kom je weer terecht in het scherm van ‘Planning maken’ voor de betreffende week. Voor de medewerkers die boven de 130% uitkomen wordt de naam in het rood weergegeven. Je kunt voor deze medewerkers eventueel de ingeplande uren aanpassen zodat zij binnen de betreffende periode niet meer boven de 130% uitkomen.

Wil je de planning toch verzenden ondanks dat er medewerkers boven de 130% uitkomen? Dit doe je door in de melding op de knop ‘OK’ te klikken.

PMT Personeelstool helpdesk

Op deze help pagina van PMT maken we je wegwijs met onze PMT personeelstool. Binnen dit helpcenter geven we support met helpartikelen voor alle medewerkers, managers en ondernemers. Voor medewerkers is de uitleg over Mijn Rooster en Mijn Beschikbaarheid belangrijk. Ook is er uitleg te vinden over inloggen in PMT en over de PMT app.


Wil je inloggen in de PMT App?

Inloggen doe je met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bij sommige winkels kun je inloggen via een link in de personeelsportal. Heb je de app nog nooit gebruikt? Vraag dan aan je leidinggevende om je aan te melden voor de app. Je ontvangt dan een mail met een activatielink of een QR code. In dit artikel op onze help site geven we verdere uitleg over de PMT App als je er niet uitkomt.