Zomertijd & Invloed op plannen

Ingang zomertijd
In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart gaat de zomertijd in. De klok wordt daarmee één uur vooruit gezet. Naast dat je zelf die nacht een uur minder lang kunt slapen, heeft dit ook gevolgen voor de personeelsplanning door regels in de Arbeidstijdenwet (ATW) over rusttijden.

Wat is de impact?
De klok gaat een uur vooruit, dus je medewerkers hebben een uur minder rust. Dit kan invloed hebben op de planning als de medewerkers strak op rusttijden zijn ingeroosterd. Er zal dan een melding verschijnen wanneer je het rooster wilt publiceren, waarin staat dat je niet voldoet aan de ATW-regels. Om te voldoen aan de ATW-regels, zullen de werktijden van de betreffende medewerkers moeten worden aangepast.

Wat zijn de ATW-regels rondom rusttijden ook alweer?

  • Medewerkers van 13 of 14 jaar oud krijgen in schoolweken, weekenden en vakanties minimaal 14 uur onafgebroken rust
  • Medewerkers van 15, 16 en 17 jaar oud krijgen in schoolweken, weekenden en vakanties minimaal 12 uur onafgebroken rust
  • Medewerkers van 18 jaar of ouder krijgen tussen twee diensten minimaal 11 uur rust, wat eens per week verkort mag worden tot 8 uur.

 

Heeft dit artikel jou geholpen?

PMT Personeelstool helpdesk

Op deze help pagina van PMT maken we je wegwijs met onze PMT personeelstool. Binnen dit helpcenter geven we support met helpartikelen voor alle medewerkers, managers en ondernemers. Voor medewerkers is de uitleg over Mijn Rooster en Mijn Beschikbaarheid belangrijk. Ook is er uitleg te vinden over inloggen in PMT en over de PMT app.


Wil je inloggen in de PMT App?

Inloggen doe je met een gebruikersnaam en wachtwoord. Bij sommige winkels kun je inloggen via een link in de personeelsportal. Heb je de app nog nooit gebruikt? Vraag dan aan je leidinggevende om je aan te melden voor de app. Je ontvangt dan een mail met een activatielink of een QR code. In dit artikel op onze help site geven we verdere uitleg over de PMT App als je er niet uitkomt.